Podijeljeni aktualni upadi

Podijeljeni aktualni upadi

Upade za Innerspace party, u sklopu kojeg u riječku Crkvu dolazi Delta Funktionen, osvojile su Mihovila Kuljiš i Magdalena Koren. Dobru zabavu!

Komentari

1 - 2 - 3 - main

Kopija, plagijat, tribute to... ?

jacbri news picturePostoji izreka da je kopiranje najbolji oblik laskavosti i priznanja nekome za rad. Šteta što zakon o autorskom radu nije čuo za takve stvari. Glazbena industrija godinama ima faze kad se nekakav zvuk reciklira (remiksira), kad se krade i kad se od više pjesama napravi nova (bootleg). Bootlezi su unazad par godina postali jako popularni (čak i previše), tako da se danas čak i u govoru komentira za neki remix "kako dobar bootleg". Bootleg nije remiksiranje, bootlegiranje je kad se od dvije potpuno različite pjesme napravi nova, poznato još i pod imenom mash-up. Neki od poznatijih primjera su mashupiranje bendova Placebo i Prodigy, a u elektronici "Oh Superman" Dave the Drummera. Sam naziv se vuče još iz vremena prohibicije u Americi i odnosio se na švercanje alkohola (eng. bootlegging) u ploskama koje su se držale u čizmama. Većini vas će ove informacije, uvjeren sam, biti od velike važnosti. :)

Neki od urbanih mitova su da smiješ semplirati što god želiš, reversati, uzimati do 30tak sekundi... Ne, ne smiješ ništa ako ne platiš ili ne dobiješ dozvolu. Zakoni copyrighta su tu jako strogi i ne priznaju iznimke. Netko je to možda trebao reći Željku Joksimoviću (Joksimovića starog sin) kad je ukrao kompletnu melodiju i aranžman Alikana Samedova iz Azerbejdžana, pa nastupio s njom (i pobijedio) na Euroviziji s pjesmom pod imenom "Lane Moje". Samedov original je izdan na poznatoj kompilaciji Buddha Bar 5. Naravno, digla se velika medijska prašina, dlaka se nakostriješila... Nove situacije u novim zemljama, makar još tijekom 80tih godina su se na našim područjima događala još veća čudesa, ali tih godina se baš neke stvari ni nisu mogle lako otkriti.

jacbri news picture

Ovih dana diže se velika medijska hajka oko bivših članova grupe Azra i njihovog vođe Branimira Johnnyja Štulića, koji se loptaju oko autorskih prava. Navodno Boris Leiner duguje Štuliću novce za izvođenje nekih pjesama, a Leiner objašnjava da se o tome brine ZAMP i matična izdavačka kuća itd. Dobro je tako se malo svađati, ali često se zaborave neke stvari od kojih je prošlo skoro 30 godina - dobro za odvlačenje pažnje nekad. Možda Štulić želi svoja autorska prava i financije koje stoje iza istih, i ima svako pravo dobiti novce za svoje pjesme. A možda bi i Bob Dylan trebao dobiti nešto (možda i dobiva - neka se matična izdavačka kuća oglasi) za "Lilly of the West". Nije vam poznata ta pjesma? Štulićeva "Usne Vrele Višnje" je kopija te pjesme. Dobro, možda je kopija ružna riječ jer tih godina se vjerojatno nije mislilo o tome - možda je jednostavno samo prepjev na naš način. :)

Bob Dylan: Lilly of the West
Branimir Štulić: Usne Vrele Višnje

Riječi nisu iste, melodija možda je, ali i dalje će imati kultni status među ljudima, na tulumima, mp3 playerima... Pogotovo kad u 4 ujutro najveći antitalent na nekom tulumu to tuli ujutro na karaoke jer mu ostali nemaju snage reći da ušuti i da nema glas. "Čuj, prijatelju... dobro pjevaš, al' te gadno za čuti".

Ali naravno, kako to obično biva, to nije jedina domaća kultna pjesma koja nije baš original. Čak i ako ne pratite domaću glazbu kad čujete "U Zenicu kad' pođem ja..." znate da svira Zabranjeno pušenje, toliko ste put to čuli okolo, svi znaju riječi, čak i oni koji nisu rođeni tih godina. Kultno je kultno, ma koliko god loše to nekome bilo. Ajd' kad je već kultno, ali nije originalno. 1969. godine legendarni Johnny Cash je izdao pjesmu "San Quentin" (istoimeni zatvor u SAD-u). Tih godina je Cash putovao i nastupao po američkim zatvorima. "Zenica Blues" je malo već i imenom kopija (referenca na zatvor), melodijom doslovno copy-paste, a ostalo prepuštam vama i vašem sluhu.

Johhny Cash: San Quentin
Zabranjeno Pušenje: Zenica Blues

Još ima tu primjera, o kojima sad ne bi jer ću potrošiti previše riječi: Danijel Popović - "Đuli" i ostali. Više o tome se da naći na adekvatnim portalima.

jacbri news picture

Na svjetskom nivou su stvari još konfuznije i puno gore nego kod nas. Od dopuštenog i nedopuštenog sempliranja, bootlegiranja, podmetanja, raznih podlosti i gadosti. Zabave radi, osvrnuo bi se na jedno od poznatijih nedavnih kopiranja. Charlie Clouser (bivši član Nine Inch Nails benda) napravio je temu za film Saw. Mračna s opasnim melodijama... prvi dojam je bio predivno nešto. A onda sam tijekom jednog dana ležanja pred tv-om i gledanja nekog prastarog Jamesa Bonda ("Živi i pusti umrijeti" s Rogerom Mooreom) čuo vrlo poznatu melodiju - u par sekundi se prepozna da je tema iz Bonda upotrebljena kao melodija za Saw soundtrack. Temu za "Živi i pusti umrijeti" napravio je Paul McCartney i njegov bend Wings (s kojima je radio nakon raspada Beatlesa), pjesmu je napisao sa svojom ženom Lindom, a baš na vrhuncu slave 70tih godina bend je nastupio čak i u zagrebačkom Domu sportova.

Wings: Live and Let Die
Charlie Clouser: Saw Theme

Kao što je rečeno na početku, nitko ne kopira nešto što je loše ili grozno. I takve stvari se događaju stalno, ne samo u glazbi, već i u književnosti, dizajnu, medijima, hrani, piću, životnim situacijama...

napisao: Draco // koma, 18 October, 2009

1 - 2 - 3 - main

Radio emisijeRadio emisija: Jacbri @ Proton RadioRadio emisija: X-Music @ Techno FM

Starije emisije možete pronaći u arhivi, a ukoliko želite aktivno sudjelovati u stvaranju emisija, molimo Vas da nas kontaktirate putem e-maila.

Proton RadioTechno FMArhiva Jacbri emisija
Posjeti Jacbri MySpacePosjeti Jacbri FacebookPosjeti Jacbri TweeterJacbri RSSJacbri kontakti
Jacbri party najave
Jacbri party najave izdvojeno

Techno Doza @ Valinor 23.5.

jacbri news picture Povodom A-nalog-ovog rođendana održati će se rođendansko izdanje Techno Doze u subotu 23.05. u brodskoj diskoteci Valinor. Iz Zagreba za pult stižu Zoky i Teo Zvera a uz glavne goste nastupaju Fixsell i Marko Abramović. Zoky je na hrvatskoj elektronskoj sceni aktivan preko 15 godina tijekom kojih je nastupao na eventima i u klubovima diljem Hrvatske i nekih drugih europskih zemalja. Svojim je beskompromisnim techno setovima “razarao” i zvučnike klubova kao što su legendarni Mungos, Kulušić, Sokol, The Best, Boogaloo (ex OTV), Aquarius, Londoner, Suburbia u Italiji, Rockhouse u Salzburgu u Austriji, itd. Tijekom višegodišnjeg pohađanja techno evenata Teo Zver je pokazao interes za puštanjem i stvaranjem glazbe te svoje prve svirke odrađuje na manjim privatnim eventima u Samoboru što se za njega pokazalo vrlo uspješnim jer ubrzo nakon toga dobiva poziv za nastup na Invazia open air festivalu 2012. gdje se po prvi puta predstavio široj publici i iznenadio, te nakon toga postaje rezident zagrebačkog programa Rave n Roll. Trenutno je jedan od naperspektivnijih newcomera u Hrvatskoj i stoji uz bok najboljim hrvatskim techno djima. Upad je 30kn cijelu noć, početak u 21h! Za vizualizacije je zadužen sam A-nalog.

Jacbri RSS feed

Prati Jacbri.com putem RSS preglednika

Jacbri.com RSS Feed
Upute za RSS Feed

banner main
Jacbri nagradne igre
  • Trenutno nema nagradnih igara

Jacbri party slike, galerije partya

Posljednje galerije:

Stars Gathering w Beyer & Liebing @ Ambasada Gavioli 01.11.2013

Stars Gathering w Beyer & Liebing @ Ambasada Gavioli 01.11.2013

Sven Vath @ Ambasada Gavioli Izola 20.09.2013

Sven Vath @ Ambasada Gavioli Izola 20.09.2013

Valentino Kanzyani Za Koper @ Taverna Koper 27.07.2013

Valentino Kanzyani Za Koper @ Taverna Koper 27.07.2013


Slučajna galerija:

3. dio by moloko

3. dio by moloko

Jacbri media support Proton Radio Techno FM