Podijeljeni aktualni upadi

Podijeljeni aktualni upadi

Upade za Innerspace party, u sklopu kojeg u rijeku Crkvu dolazi Delta Funktionen, osvojile su Mihovila Kulji i Magdalena Koren. Dobru zabavu!

Komentari

1 - 2 - 3 - main

Kopija, plagijat, tribute to... ?

jacbri news picturePostoji izreka da je kopiranje najbolji oblik laskavosti i priznanja nekome za rad. teta to zakon o autorskom radu nije uo za takve stvari. Glazbena industrija godinama ima faze kad se nekakav zvuk reciklira (remiksira), kad se krade i kad se od vie pjesama napravi nova (bootleg). Bootlezi su unazad par godina postali jako popularni (ak i previe), tako da se danas ak i u govoru komentira za neki remix "kako dobar bootleg". Bootleg nije remiksiranje, bootlegiranje je kad se od dvije potpuno razliite pjesme napravi nova, poznato jo i pod imenom mash-up. Neki od poznatijih primjera su mashupiranje bendova Placebo i Prodigy, a u elektronici "Oh Superman" Dave the Drummera. Sam naziv se vue jo iz vremena prohibicije u Americi i odnosio se na vercanje alkohola (eng. bootlegging) u ploskama koje su se drale u izmama. Veini vas e ove informacije, uvjeren sam, biti od velike vanosti. :)

Neki od urbanih mitova su da smije semplirati to god eli, reversati, uzimati do 30tak sekundi... Ne, ne smije nita ako ne plati ili ne dobije dozvolu. Zakoni copyrighta su tu jako strogi i ne priznaju iznimke. Netko je to moda trebao rei eljku Joksimoviu (Joksimovia starog sin) kad je ukrao kompletnu melodiju i aranman Alikana Samedova iz Azerbejdana, pa nastupio s njom (i pobijedio) na Euroviziji s pjesmom pod imenom "Lane Moje". Samedov original je izdan na poznatoj kompilaciji Buddha Bar 5. Naravno, digla se velika medijska praina, dlaka se nakostrijeila... Nove situacije u novim zemljama, makar jo tijekom 80tih godina su se na naim podrujima dogaala jo vea udesa, ali tih godina se ba neke stvari ni nisu mogle lako otkriti.

jacbri news picture

Ovih dana die se velika medijska hajka oko bivih lanova grupe Azra i njihovog voe Branimira Johnnyja tulia, koji se loptaju oko autorskih prava. Navodno Boris Leiner duguje tuliu novce za izvoenje nekih pjesama, a Leiner objanjava da se o tome brine ZAMP i matina izdavaka kua itd. Dobro je tako se malo svaati, ali esto se zaborave neke stvari od kojih je prolo skoro 30 godina - dobro za odvlaenje panje nekad. Moda tuli eli svoja autorska prava i financije koje stoje iza istih, i ima svako pravo dobiti novce za svoje pjesme. A moda bi i Bob Dylan trebao dobiti neto (moda i dobiva - neka se matina izdavaka kua oglasi) za "Lilly of the West". Nije vam poznata ta pjesma? tulieva "Usne Vrele Vinje" je kopija te pjesme. Dobro, moda je kopija runa rije jer tih godina se vjerojatno nije mislilo o tome - moda je jednostavno samo prepjev na na nain. :)

Bob Dylan: Lilly of the West
Branimir tuli: Usne Vrele Vinje

Rijei nisu iste, melodija moda je, ali i dalje e imati kultni status meu ljudima, na tulumima, mp3 playerima... Pogotovo kad u 4 ujutro najvei antitalent na nekom tulumu to tuli ujutro na karaoke jer mu ostali nemaju snage rei da uuti i da nema glas. "uj, prijatelju... dobro pjeva, al' te gadno za uti".

Ali naravno, kako to obino biva, to nije jedina domaa kultna pjesma koja nije ba original. ak i ako ne pratite domau glazbu kad ujete "U Zenicu kad' poem ja..." znate da svira Zabranjeno puenje, toliko ste put to uli okolo, svi znaju rijei, ak i oni koji nisu roeni tih godina. Kultno je kultno, ma koliko god loe to nekome bilo. Ajd' kad je ve kultno, ali nije originalno. 1969. godine legendarni Johnny Cash je izdao pjesmu "San Quentin" (istoimeni zatvor u SAD-u). Tih godina je Cash putovao i nastupao po amerikim zatvorima. "Zenica Blues" je malo ve i imenom kopija (referenca na zatvor), melodijom doslovno copy-paste, a ostalo preputam vama i vaem sluhu.

Johhny Cash: San Quentin
Zabranjeno Puenje: Zenica Blues

Jo ima tu primjera, o kojima sad ne bi jer u potroiti previe rijei: Danijel Popovi - "uli" i ostali. Vie o tome se da nai na adekvatnim portalima.

jacbri news picture

Na svjetskom nivou su stvari jo konfuznije i puno gore nego kod nas. Od doputenog i nedoputenog sempliranja, bootlegiranja, podmetanja, raznih podlosti i gadosti. Zabave radi, osvrnuo bi se na jedno od poznatijih nedavnih kopiranja. Charlie Clouser (bivi lan Nine Inch Nails benda) napravio je temu za film Saw. Mrana s opasnim melodijama... prvi dojam je bio predivno neto. A onda sam tijekom jednog dana leanja pred tv-om i gledanja nekog prastarog Jamesa Bonda ("ivi i pusti umrijeti" s Rogerom Mooreom) uo vrlo poznatu melodiju - u par sekundi se prepozna da je tema iz Bonda upotrebljena kao melodija za Saw soundtrack. Temu za "ivi i pusti umrijeti" napravio je Paul McCartney i njegov bend Wings (s kojima je radio nakon raspada Beatlesa), pjesmu je napisao sa svojom enom Lindom, a ba na vrhuncu slave 70tih godina bend je nastupio ak i u zagrebakom Domu sportova.

Wings: Live and Let Die
Charlie Clouser: Saw Theme

Kao to je reeno na poetku, nitko ne kopira neto to je loe ili grozno. I takve stvari se dogaaju stalno, ne samo u glazbi, ve i u knjievnosti, dizajnu, medijima, hrani, piu, ivotnim situacijama...

napisao: Draco // koma, 18 October, 2009

1 - 2 - 3 - main

Radio emisijeRadio emisija: Jacbri @ Proton RadioRadio emisija: X-Music @ Techno FM

Starije emisije mo�ete prona�i u arhivi, a ukoliko �elite aktivno sudjelovati u stvaranju emisija, molimo Vas da nas kontaktirate putem e-maila.

Proton RadioTechno FMArhiva Jacbri emisija
Posjeti Jacbri MySpacePosjeti Jacbri FacebookPosjeti Jacbri TweeterJacbri RSSJacbri kontakti
Jacbri party najave
Jacbri party najave izdvojeno

Techno Doza @ Valinor 23.5.

jacbri news picture Povodom A-nalog-ovog roendana odrati e se roendansko izdanje Techno Doze u subotu 23.05. u brodskoj diskoteci Valinor. Iz Zagreba za pult stiu Zoky i Teo Zvera a uz glavne goste nastupaju Fixsell i Marko Abramovi. Zoky je na hrvatskoj elektronskoj sceni aktivan preko 15 godina tijekom kojih je nastupao na eventima i u klubovima diljem Hrvatske i nekih drugih europskih zemalja. Svojim je beskompromisnim techno setovima razarao i zvunike klubova kao to su legendarni Mungos, Kului, Sokol, The Best, Boogaloo (ex OTV), Aquarius, Londoner, Suburbia u Italiji, Rockhouse u Salzburgu u Austriji, itd. Tijekom viegodinjeg pohaanja techno evenata Teo Zver je pokazao interes za putanjem i stvaranjem glazbe te svoje prve svirke odrauje na manjim privatnim eventima u Samoboru to se za njega pokazalo vrlo uspjenim jer ubrzo nakon toga dobiva poziv za nastup na Invazia open air festivalu 2012. gdje se po prvi puta predstavio iroj publici i iznenadio, te nakon toga postaje rezident zagrebakog programa Rave n Roll. Trenutno je jedan od naperspektivnijih newcomera u Hrvatskoj i stoji uz bok najboljim hrvatskim techno djima. Upad je 30kn cijelu no, poetak u 21h! Za vizualizacije je zaduen sam A-nalog.

Jacbri RSS feed

Prati Jacbri.com putem RSS preglednika

Jacbri.com RSS Feed
Upute za RSS Feed

banner main
Jacbri nagradne igre
  • Trenutno nema nagradnih igara

Jacbri party slike, galerije partya

Posljednje galerije:

Stars Gathering w Beyer & Liebing @ Ambasada Gavioli 01.11.2013

Stars Gathering w Beyer & Liebing @ Ambasada Gavioli 01.11.2013

Sven Vath @ Ambasada Gavioli Izola 20.09.2013

Sven Vath @ Ambasada Gavioli Izola 20.09.2013

Valentino Kanzyani Za Koper @ Taverna Koper 27.07.2013

Valentino Kanzyani Za Koper @ Taverna Koper 27.07.2013


Slu�ajna galerija:

CTF! Bass Avalanche @ Tvornica 14.12.2012

CTF! Bass Avalanche @ Tvornica 14.12.2012

Jacbri media support Proton Radio Techno FM