Podijeljeni aktualni upadi

Podijeljeni aktualni upadi

Upade za Innerspace party, u sklopu kojeg u riječku Crkvu dolazi Delta Funktionen, osvojile su Mihovila Kuljiš i Magdalena Koren. Dobru zabavu!

Interviewi

1 - 2 - 3 - main

Mystic (Rijeka)

jacbri news picture
dark_sign: Možeš li ukratko opisati tko je Mystic i zašto "mističan"?

Mystic: Samo ime Mystic nastalo je negdje 2001. godine, što su ujedno bili i sami počeci mog aktivnog bavljenja produkcijom elektronske glazbe. Naime, u to vrijeme sam dosta slušao ambijentalnu glazbu što se naravno uvelike odrazilo na moj zvuk i tadašnji glazbeni pravac koji se na neki način održao i do današnjih dana. Veliki sam zaljubljenik u melodije, filmsku glazbu, klavir sviram od najranijeg djetinjstva, tako da slobodno mogu reći da sam kao autor glazbe najviše svojih emocija mogao izraziti upravo kroz melodije.

U to vrijeme jedini slušatelji moje glazbe bili su moji najbliži prijatelji, koji su moju glazbu doživljavali te okarakterizirali kao izuzetno emotivnu, za duboko razmišljanje, na neki način mističnom glazbom, što je na kraju i rezultiralo samim izborom imena koje možda i nije najoriginalnije, ali tu je već dugi niz godina, pa neka tako i ostane.
d_s: Pročitao sam da se glazbom baviš iz hobija. Koliko godina se baviš DJ-ingom, a koliko produkcijom?

M: Moram priznati da na glazbu gledam isključivo kao svoj hobi jer bilo šta drugo reći u ovom trenutku mislim da bi zvučalo jako nerealno. Glazba je moj bijeg od stvarnosti i način na koji se mogu izolirati od svega, te izraziti svoje najdublje emocije koje teško da bih izbacio kroz bilo šta drugo. Glazba je prvenstveno moj hobi i mislim da dokle god budem imao takvo stajalište - do tada ću i moći istinski uživati u njoj.

Glazbom se bavim dugi niz godina, a sama ideja o produkciji elektronske glazbe rodila se još sredinom devedesetih nakon gledanja Top DJ Maga u kojem je Petar Dundov, tadašnji "Unreal", kroz nekoliko emisija objašnjavao sam proces stvaranja elektronske glazbe u svom kućnom studiju. Zbog same cijene i nemogućnosti nabavke opreme, ta je ideja morala pričekati neka druga, malo bolja vremena. Razvojem softvera koji su polagano počeli preuzimati ulogu hardvera u samom procesu stvaranja muzike otvorila mi se mogućnost da i sam dotaknem svijet produkcije.

1999. godine nabavljam svoj prvi programski sequencer FL, tadašnja verzija 1.0, i počinjem sa svojim prvim experimentiranjima u elektronskoj glazbi koja traju još i danas. Kroz sve ove godine aktivnog bavljenja produkcijom mogu reći da sam zaista puno toga naučio, ali isto tako moram priznati da je produkcija glazbe toliko kompleksna i neiscrpna, da i dan danas još uvijek učim te samim tim otvaram si bezbroj novih mogućnosti za izražavanje svoje glazbene kreativnosti.

Paralelno sa produkcijom rađala se i ljubav prema DJ-ingu, no kako mi je produkcija uvijek bila od primarnog značaja, tako se to odrazilo i na kupnju same opreme kroz sve ove godine. Sebe sam od uvijek smatrao prvenstveno producentom, međutim kako svoju ljubav prema glazbi nisam imao načina niti mogućnosti prezentirati, odlučio sam se za nabavku playera i gramofona 2005. godine, što je ujedno i početak mog bavljenja DJ-ingom. Moram reći da sam se kroz svoje setove kompletno odvojio od muzike koju sam radio, ali isto tako sam se pronašao u jednom novom svijetu u kojem svakim danom sve više uživam.
d_s: Da li imaš mentora ili si samouk?

M: Nemam nikakvog mentora. Sve sam naučio više-manje sam. Klavir sam naučio svirati po sluhu i moram priznati da ne znam ništa odsvirati po notama, ali ujedno mislim da mi je to velika prednost jer šta god zamislim u glavi, bilo kakvu melodiju, bez problema prenesem na tipke što mi uvelike otvara mogućnosti kreativne slobode.

Isto tako, sve što se tiče obrade zvuka i snalaženju unutar sekvencera učio sam godinama, no ipak neke stvari jednostavno nisu mogle doći same od sebe, tako da sam se radi kvalitete zvuka prebacio na kompleksnije programe. Već duže vremena koristim Cubase, a svoje znanje o samom zvuku nadopunjavao sam raznim tutorialima te razno-raznim stranim časopisima iz kojih sam mnogo naučio o dobivanju kvalitetnijeg zvuka, frekvencijama zvuka, korištenju raznih audio alata, kompresora, o samom masteringu itd.. da ne nabrajam, svega onog bez čega je danas nemoguće napraviti kvalitetnu pjesmu, misleći pritom prvenstveno na zvuk.

Moram napomenuti da u svojoj produkciji ne koristim bilo kakve vrste loopova, gotovih semplova, sve zvukove pokušavam dobiti sam uz pomoć raznih syntheva, što mi uvelike usporava sam proces stvaranja glazbe. Međutim, mislim da na kraju sve to skupa ima nekog smisla u okvirima originalnosti, a na kraju i samom meni nekakve veće vrijednosti onoga šta radim. Mislim da imam još puno prostora za napredovanje, kako u znanju tako i u kvaliteti zvuka s kojim još nisam kompletno zadovoljan, no mislim da s vremenom, trudom i dodatnim ulaganjima moraju doći rezultati i po tom pitanju.


jacbri.com news picture
d_s: Razlog zašto smo te pozvali na intervju je tvoj nadolazeći, debut album "Mutations". Možeš li nam reći s kojim konceptom si krenuo radit album i da li je materijal preslika glazbe koju ti najviše preferiraš?

M: Album je nastao slijedom okolnosti u kojima sam imao dosta slobodnog vremena, a i samim time što sam preselio u studio na novu lokaciju te dobio jednu sasvim novu zvučnu sliku koja mi je otvorila pogled prema tome kakav album želim snimiti. Koncept albuma je u samom startu zamišljen kao spoj laganih intro stvari do nekakvog melodičnog deepa sa prizvukom na techno. U posljednje vrijeme dosta sam bio pod utjecajem hladnog i distorziranog berlinskog zvuka, i zaista sam imao namjere napraviti spoj svega toga i nečeg mojeg, melodičnog. Međutim, ispalo je sasvim nešto drugo, tako da ne mogu reći da je album preslika glazbe koju trenutno najviše preferiram, dosta sam se odmaknuo od zamišljenog.

Danas je jako teško biti originalan u moru glazbene produkcije i pri tome zadovoljiti sve kriterije koji se stavljaju pred svakog novog producenta. Želja mi je bila prvenstveno napraviti jedan melodičan album nabijen emocijama koji možda neće biti samo za jednokratnu upotrebu, nego i da možda nađe mjesto u nečijoj kolekciji te ga presluša i za koji mjesec, godinu. Album "Mutations" nije klasični floor album, prije je za nekakvo slušanje u autu ili kod kuće u nekim opuštenim uvjetima, no bez obzira na to nadam se da će svatko pronaći nešto za sebe.


d_s: Jako dobre kritike forumaša i veliki broj komentara na Youtubeu tvojih uradaka, znak je da onaj tko posluša album neće štedjeti na epitetima. Kada ljudi mogu čuti album i gdje ga mogu nabaviti?

M: Prvotno je zamišljeno da album izađe kao prvi release na SynthRec-u, labelu kojeg smo pokrenuli krajem prošle godine DJ Ogi i moja malenkost. U međuvremenu se otvorila nova opcija da album izađe za jednog poznatog izdavača što bi meni osobno puno više koristilo u daljnjem bavljenju sa glazbom, tako da trenutno još čekam odgovor i ne znam točan datum izlaska albuma. Album se može poslušati na SoundCloudu, isto tako i na YouTubeu gdje se mogu pronaći video spotovi većine stvari sa albuma koje do sada imaju zaista solidan broj pregledavanja te velik broj pozitivnih komentara.

Latest tracks by SynthRec


d_s: Da li osobno radiš spotove za svoje stvari ili ti netko u tome pomaže?

M: Spotove radim sam, pod time mislim na editiranje postojećih video uradaka. Video spotove sam krenuo raditi iz razloga da na neki način privučem pozornost slušatelja da poslušaju stvari od početka do kraja, i mogu reći da su moje pjesme dobile jednu sasvim novu dimenziju zahvaljujući tome. Naravno, moram spomenuti da su najveću ulogu u ostvarivanju svega imali sami autori videa, koji su mi nesebično ustupili svoje radove na korištenje. Sa nekima sam ostvario odlične kontakte i suradnju za ubuduće, što mi je izuzetno drago.


d_s: Svojevrsna promocija "Mutationsa" dogodit će se 19. ožujka na Energetica partyju u klubu La Noche. Šta spremaš za taj party?

M: Promocija albuma će za mene biti sasvim jedno novo iskustvo, iz razloga što uz klasični DJ set po prvi puta radim Live PA nastup za koji se već intezivno pripremam. To otvara sasvim neke nove vidike i mogućnosti u predstavljanju onoga čime se bavim. Prezentirati svoju autorsku glazbu pred publikom i ujedno ostvariti interakciju svirajući instrumente uživo, vjerujem da je jedan izuzetan i neopisiv osjećaj. Nadam se dobroj posjeti u klubu i naravno prije svega da se svi skupa dobro zabavimo... (i da mi ne stane oprema) ;) // dark_sign, 10 March, 2011

1 - 2 - 3 - main

Radio emisijeRadio emisija: Jacbri @ Proton RadioRadio emisija: X-Music @ Techno FM

Starije emisije možete pronaći u arhivi, a ukoliko želite aktivno sudjelovati u stvaranju emisija, molimo Vas da nas kontaktirate putem e-maila.

Proton RadioTechno FMArhiva Jacbri emisija
Posjeti Jacbri MySpacePosjeti Jacbri FacebookPosjeti Jacbri TweeterJacbri RSSJacbri kontakti
Jacbri party najave
Jacbri party najave izdvojeno

Techno Doza @ Valinor 23.5.

jacbri news picture Povodom A-nalog-ovog rođendana održati će se rođendansko izdanje Techno Doze u subotu 23.05. u brodskoj diskoteci Valinor. Iz Zagreba za pult stižu Zoky i Teo Zvera a uz glavne goste nastupaju Fixsell i Marko Abramović. Zoky je na hrvatskoj elektronskoj sceni aktivan preko 15 godina tijekom kojih je nastupao na eventima i u klubovima diljem Hrvatske i nekih drugih europskih zemalja. Svojim je beskompromisnim techno setovima “razarao” i zvučnike klubova kao što su legendarni Mungos, Kulušić, Sokol, The Best, Boogaloo (ex OTV), Aquarius, Londoner, Suburbia u Italiji, Rockhouse u Salzburgu u Austriji, itd. Tijekom višegodišnjeg pohađanja techno evenata Teo Zver je pokazao interes za puštanjem i stvaranjem glazbe te svoje prve svirke odrađuje na manjim privatnim eventima u Samoboru što se za njega pokazalo vrlo uspješnim jer ubrzo nakon toga dobiva poziv za nastup na Invazia open air festivalu 2012. gdje se po prvi puta predstavio široj publici i iznenadio, te nakon toga postaje rezident zagrebačkog programa Rave n Roll. Trenutno je jedan od naperspektivnijih newcomera u Hrvatskoj i stoji uz bok najboljim hrvatskim techno djima. Upad je 30kn cijelu noć, početak u 21h! Za vizualizacije je zadužen sam A-nalog.

Jacbri RSS feed

Prati Jacbri.com putem RSS preglednika

Jacbri.com RSS Feed
Upute za RSS Feed

banner main
Jacbri nagradne igre
  • Trenutno nema nagradnih igara

Jacbri party slike, galerije partya

Posljednje galerije:

Stars Gathering w Beyer & Liebing @ Ambasada Gavioli 01.11.2013

Stars Gathering w Beyer & Liebing @ Ambasada Gavioli 01.11.2013

Sven Vath @ Ambasada Gavioli Izola 20.09.2013

Sven Vath @ Ambasada Gavioli Izola 20.09.2013

Valentino Kanzyani Za Koper @ Taverna Koper 27.07.2013

Valentino Kanzyani Za Koper @ Taverna Koper 27.07.2013


Slučajna galerija:

Jacbri Party vol. 2 @ Fun Academy, 15.04.2006

Jacbri Party vol. 2 @ Fun Academy, 15.04.2006

Jacbri media support Proton Radio Techno FM